Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Az adóhatóság és a farkak

2010. szeptember 19. - sannyi

Első körben csak egy egyszerű megosztásban gondolkodtam. Másodjára már láttam, hogy nem lehet annyival megúszni az egészet, hogy Ruszin Zsolt cikkéhez pár keresetlen gondolatot fűzök más kárán való tanulás hasznosságáról.
A pálfordulás oka egyszerű. A cikkben taglalt eset tekintetében sanyi és forrest is saját farkával verte a csalánt. Tudni illik, hogy a könyvelők jelentős része saját ügyfélkapus regisztrációja alatt nyújtja be ügyfelei bevallásait. Van pár elmeszakorvosi eset, aki ezt súlyosbítja azzal, hogy állandó meghatalmazotti státusz segítségével próbálja az adóhatóság és az általa képviselt vállalkozás közötti kommunikációs csatornát folyamatosan fenntartani. Sanyi 11 évvel ezelőtt dokumentáltatta szellemi képességeinek alacsony voltát, ezért nem meglepő, ha ügyfeleinél az állandó- és az elektronikus ügyintézésre vonatkozó meghatalmazások halmazainak metszete a két halmaz összessége (vagy valami hasonló)...
A nem szakmai olvasók kedvéért az Art alapján az állandó meghatalmazott is felelősségre vonható a bevallások be nem nyújtása miatt :)
Most diszkrét bazmegelés jön...

Az elektronikus bevallások, még lehetőségként 2006-tól voltak elérhetőek a szélesebb közönség számára. Bizonyos adóteljesítmény felett már korábban villanyos bevallás volt szolgálatban, de egy teljesen más megoldás felhasználásával. A mezei vállalkozások azonban kezdetektől a magyarorszag.hu Ügyfélkapu nevű csodáján keresztül tuszkolhatják fel bevallásaikat. A rendszer működése időnként, mondjuk úgy, hagy kívánni valót maga után, de erről bővebben itt és itt.
Ahhoz, hogy mindezzel tudjuk a vérnyomásunkat emelni egy adóhivatali bejelentkezés szükséges. Az elmúlt években xxA180 nyomtatvány (ahol az xx az adott évet jelöl, az A betű jelentéséről nincs fogalmam) szolgált erre a célra. Természetesen évente változó adattartalommal és Igazgatóságonként változó kitöltési igényekkel.
A korrekt tájékoztatáshoz hozzátartozik, hogy az Apeh a magyarországi közigazgatás egyik legjobban működő szervezete. A méretéhez képest elenyésző a korrupció, a nyugdíjkorhatár felemelés ellenére lassan kihalnak a rosszindulatú, személyeskedő revizorok. A kis kopasz majom (Draskovicsról beszélek) eltűnésével egész országra kiterjedő kézi irányítás sem fordult elő, ráadásul az én könyvelői működésem ideje alatt két gittegyletet teljes mértékben (Szerencsejáték Felügyelet, Illetékhivatal), egyet pedig részben (OEP járulékkezelés) hozzácsaptak ami jelentősen javított mindhárom terület ügyintézésén.
Úgy gondolom, hogy az APEH európai színvonalú hivatal (ja nem az uborkaegyenesítő szakmaközi bizottságról beszélek...), igaz a vetélytársak elég gyengécskék. Mondjuk, ha nézzük a következő házastársat, a VPOP-t. Egy erőszakszervezet, adóhatósági jogokkal. Azért én nem nagyon adnék társasági adóbevallást a kezükbe, mert a végén köpőcsövet hajtogatnak belőle és hurutos takonyba mártott gemkapcsokkal lövöldözik a szlovák rendszámú autókat...
A sok pozitívum mellett azért meg kell említeni azt a hibát, amellyel a hazai közigazgatás összes, egyébként az evolúciós elméletnek ellentmondó szervezete is küzd. Ez pedig a szakmai szervezetektől történő teljes elhatárolódás. Pedig mi megpróbáltuk... És tényleg vannak fotók, meg videófelvételek, meg névjegykártya cserék, meg fórumok. De nekem nem rémlik az, hogy a boszorkánykonyháról felhívták volna bármelyik könyvelőket tömörítő egyesület bármelyik tagját, hogy figyu már, csináltuk ezt a szoftvert, ezt meg ezt ellenőrzi, szerinted?
Na jó, elnéznénk, ha csak ez az egy eset lenne. De az elmúlt években több alkalommal volt szerencsénk ahhoz, hogy az adóhatóság egyedi véleménye csak az egész szakmával ment szembe, esetleg egy-egy renitens igazgatóságnál gurult el a törvényértelmező gyógyszere. Igen, azt is tudom, hogy nem abban az országban lakunk, ahol 1927 óta nem módosult a társasági adó törvény, de akkor is. Évente együtt szívunk, de a biztonság kedvéért az Apehnél úgy csinálnak, mint ha a jó oldalán állnának annak a szervnek...
 

Nem mondom, hogy Szikora János álma a mi álmunk is (az új vezetés még nem hirdetett új stratégiát), de tényleg jó lenne a szolgáltató hatóság nem csak az ügyfélszolgálatosok kedves mosolyában materializálódna, hanem a megfelelő helyeken felvennék a megfelelő telefont és az MKOE-től, az Adókamarán át a MSzSzE-ig beszélgetnének velünk, esetleg a könyvvizsgálókkal, az ügyvédekkel is, mert megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr72308992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása