Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

SZJA mesék

2009. január 03. - sannyi

Örvendetes tény, hogy a korábbi jól bevált rendszert felrúgva 2009-ben nem egységes időpontban lépnek életbe az adótörvények módosításai, így egy-egy gazdasági esemény elérően adózik január 31 előtt és után. Persze aki nem bírja a szántást ne menjen papnak!<<break>>
Az szja törvény módosításait 3 csoportba gyűjtöttük, egyrészt az egyszerűség, másrészt a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.
Elsőként a munkavállalókat érintő juttatások és kedvezmények 2009 évi szabályai.
Az adótábla nem módosult, tehát 18%-os adókulccsal 1,7 millió forintig számolunk, ez felett 36% a teher mértéke. Az adójóváírás értéke a bérjövedelem 18%-a, de legfeljebb 11.340 forint havonta. A jogosultsági határ 1,25 millió forint, ami havi kerek 104166,67 Forintnak felel meg. A munkáltató a törvény szerint eddig a jövedelem összegig jogosult az adójóváírás elszámolására, az ez feletti jövedelem tekintetében a különbözetet az adóbevallással egyidejűleg lehet elszámolni mégpedig 2 millió 762 ezer forint összegig.
Egy évvel ezelőtt azt írhattuk volna, hogy az adókedvezmények rendszere ennél kockább, nehézkesebb már nem lehetne. Szerencsére akkor nem írtuk, most megtehetjük. Az egyszerűsítés, ésszerűsítés lobogója alatt alaposan átalakították a kedvezmények rendszerét. A 3,4 millió forint meg nem haladó jövedelem esetén van mód adókedvezmény az adókedvezmények teljes összegű érvényesítésére, amelyek együttes összege a 100 ezer forintot nem haladhatja meg. Az elszámolható kedvezmények:
tandíj kedvezménye,
biztosítás kedvezménye,
közcélú adomány kedvezménye,
nyugdíjszolgáltatás és magánpénztári befizetés kedvezménye,
háztartási adókedvezmény,
családi adókedvezmény,
súlyos fogyatékosság kedvezménye,
alkalmi foglalkoztatás kedvezménye,
őstermelés kedvezménye.
Az első öt adókedvezmény egységesen a befizetett, elszámolt, igazoláson szereplő összeg 30%, a utolsó négy egyedi értékét zárójelben közöljük. Új játékos a háztartási adókedvezmény, amelyben lakás felújítás, karbantartás, gyermekgondozás, háztartásvezetés, házi ápolás, háztartási gép javítás, tüzelőberendezések és fűtésrendszerek karbantartása, víz-, gáz-, csőszerelés, javítás költségeit vehetjük figyelembe, természetesen ha azok számlával igazoltak.
Az elmúlt pár év slágere a cafetéria rendszer, amely a minimálbér dinamikus növekedése miatt a továbbiakban is a legolcsóbb munkavállalói juttatási lehetőség. Fontos, hogy az adómentes juttatásokra vonatkozó értékhatárok jelentősen módosultak. A 400 ezer forintos értékhatár megszűnt, minden juttatási formára egyéni határ lett megállapítva. Ezekről az adómentes természetben juttatásokról készített brossúránkban olvashat részletesen. Annak ellenére, hogy a minimálbér csak 71.500 forintra nőtt, a szakképzettséghez kötött munkakörökre vonatkozó bérminimum összege 87000 forint lett, továbbá attól függetlenül, hogy rendelkezik-e szakképzettséggel, meg van-e gyakorlati ideje mindenkinek jár, érdemes elgondolkodni a munkakörök módosításán túl a bérelemek adómentes természetbeni juttatásra történő módosításán. Fontos változás, hogy február 1-től a személygépjármű magánhasználata adómentes, továbbá a vállalkozás érdekében felmerült költségként elszámolható.

Az egyéni vállalkozókat és őstermelőket érintő változások közül elsősorban a cégautóadóra vonatkozó előírásokat érdemes kiemelni. Február 1-től az útnyilvántartást érdemes kicserélni a kiküldetési rendelvényre. Ennek az az oka, hogy adómentesen csak a kiküldetési formában az apeh által meghatározott üzemanyagárral és fogyasztással kiszámolt költség lesz adómentes. Egyéb esetekben a cégautóadót mindenkinek meg kell fizetnie.
Az egyéni vállalkozó osztalékjövedelmére vonatkozó adókulcsok – a gazdasági társaságokkal azonosan – közül a magasabb 35%-os megszüntették, így már a 2008. évi eredményt is kedvezőbb feltételekkel lehet felvenni.
Az átalányadózók és az őstermelők kötelesek 2009-től megőrizni a befogadott számláikat, esetükben az általános bizonylatmegőrzési határidők érvényesülnek.
A vállalkozás keretében beruházást, fejlesztést tervezők számára lehet pozitív információ, hogy a fejlesztési tartalék képzés és felhasználás szabályai egyszerűsödtek.
Az őstermelők esetén a kistermelők bevételi értékhatára 1 millió forinttal 8 millió forintra emelkedik.

Egyéb módosítások közül érdemes kiemelni a tagi kölcsönre elengedésre vonatkozó egyszeri kedvezményt. A gyors bevételszerzést támogató "amnesztia" keretében a tagi kölcsönből képzett osztalék 10%-os adókulccsal vehető fel. Ezzel analóg kedvezmény a külföldről hazahozott jövedelem 10%-os adókulcsa. Az off-shore vállalkozásokban pihenő magyar adóforintok begyűjtésére ez elég gyenge próbálkozás, figyelembe véve, hogy a felajánlott kedvezmény értéke, mértéke az adóparadicsomokhoz, alacsony adókulcsú országokhoz mérten igen alacsony. Azon ügyfeleinket, akik a fenti két kedvezményben érintettek lehetnek a részletekről külön tájékoztatjuk. A másik lényeges változás a cégautóadó átemelése a gépjárműadó törvénybe. Ennek keretében a vállalkozások tulajdonában lévő személygépkocsikat "egységesen" a hengerűrtartalmuk alapján adóztatja a törvény 1600 cm3 alatt 7000 forint, ez felett 15000 forint az adókötelezettség. Az adókötelezettségből az önkormányzatnak befizetett gépjárműadó levonható. Az adókötelezettséget negyedévente kell megfizetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr991642699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása