Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Hiba nem az ön készülékében van

2010. október 02. - sannyi

Gondolom, a szakmai blogok mellett mindenki olvas valami személyeset, egy olyan szerzőt, ahol szinte otthon érzed magad. Vannak közös emlékeitek a lakásszerzéstől a múlt csütörtöki bebaszásig. A falka élményt pedig nem igazán gyengíti a tény, hogy jellemzően csak virtuálisan ismeritek egymást, hiszen mindent, ami fontos már tudsz róla.
Nekem az egyik ilyen Zoli, akinél a hétköznapi sztorik is érdekesek, tökéletesre simogatott mondatok és következetes, jellemzően az én vitorlázatommal azonos szélirányba állt gondolkodás. Ajánlom figyelmetekbe.

Főként az egyik utolsó bejegyzést az adóhatósági telefonos ügyintézés gyötrelmeiről. Két egyszerű kérdés felmerül:
Amennyiben az általános ügyfélszolgálati telefonszámot hívta, valószínűleg az adott ügyterületen jelentős szakmai kvalitásokkal rendelkező ügyintézőt kapott, aki találkozott már személyi jövedelemadó bevallással, esetleg a kilences lapon túl is végignézte a nyomtatványt. Valószínűleg nem... Szerintem a minimum az lett volna, hogy jelzi az ügyfélnek, járjon el úgy, ahogy a kiküldött értesítőben le van írva. Neki úgy sem fáj, nem hozzá fog kerülni az ügyfél. Érdekes lenne tudni, hogy az adóhivatal tart-e kiértékeléseket, fejlesztő képzéseket azoknak a kollégáknak, akik a telefonos ügyintézés során rontják/javítják az adózási morált.
Személy szerint az általános ügyfélszolgálatot egy használhatatlan szolgáltatásnak tartom, mert:
- a mi fajtánknak egyszerűbb megnézni a törvényt, megkérdezni pár kollégát, esetleg emailban, levélben kérni az adóhivatal segítségét,
- a nem főámokfutásként könyvelők pedig az esetek jelentős részében a hibalistával és az azt megtámogató ügyintézői segítséggel sem tudnak előrelépni a probléma megoldás tekintetében.

A második kérdés hasonlóan költői. Tegyük fel, hogy rendelkezik telefonos ügyintézéshez szükséges személyes kódokkal, azt az ügyintézőt hívta, aki az értesítésen fel lett tüntetve. Nem sikerült zöldágra vergődniük - legalábbis a beszélgetés a sikertelenségtől bűzlik - mi a faszban bízott az ügyintéző? Ha rólam lenne szó, biztos megvártam volna, míg az adóhivatal magától megoldja, de ha egy olyan ügyféllel futnak össze, aki akarja, de nem érti, beláthatja a telefon másik végén ülő, hogy egyszerűbb lenne egy személyes kontakt. Amiben a hivatalt képviselő fél ismét nem ő lenne...
Itt hasonlóan érdekes lenne tudni, hogy a hivatal rendelkezik-e olyan statisztikával, kiértékelési lehetőséggel, amivel az egy-egy adószakterületen működő bevalláskezelő hatékonyságát, az általa kezelt bevallásokhoz, adózókhoz kapcsolódó utólagos feladatok számát, típusát kezeli.

Még mindig az APEH-t tartom a legszervezettebb, hozzáértőbb hazai közigazgatási szervezetnek, de az ilyen balfaszságok gyakoriak és nem ügyintézői szinten jelennek meg először. Mi a szopott f.sz másik oldalán ritkán rendelkezünk minden szükséges információval, kapcsolattal, kitartással ahhoz, hogy a másik végén lévők mogyoróit jól összecsattintsák ha hülyeséget csinálnak. De jobb lenne, ha nem is lenne rá szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr592338893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása