Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

TB reloaded

2009. december 21. - sannyi

A magyar adótörvények leképezései az egész államháztartásnak, a közigazgatási gondolkodásnak, a hivatali hozzáállásnak. Persze mi ebből a faszságból élünk! Még egy izgalmas, ám de rövid összefoglalás a társadalombiztosítás homályos történeteiből. Elkövető ZS.

"Egy valami állandó, a változás"

Íme az egyéni és társas vállalkozásokat érintő néhány 2010. évtől hatályos gyöngyszem:

1./ SZUPER évünk lesz jövőre, hiszen az Alkotmány Bíróság is jóváhagyta a SZUPER-BRUTTÓ-t! Az összevonás alá eső jövedelem megállapítás változatlan marad, azonban az adót egy képzett adóalap után fizetjük. Adóalap korrekciós tényező a munkáltatói tb. járulék 27 %-a, vagy a kifizetői EHO.

Ez azt jelenti, hogy a havi jövedelemhez hozzá kell adni a munkáltató által a jövedelem után befizetett tb. járulékot, és ez képezi a havi adóalapot. (adóalap-kiegészítés)

2./ Az adótábla is változik:    

  • Az alsó  sávhatár 5 millió Ft (adóalap-kiegészítéssel), melynek kulcsa 17 %. (2011. január 1-jétől a sávhatár 15 millió Ft)
  • Az 5 millió forint feletti jövedelmet  32 % adó terheli.(2011. január 1-jétől 15 millió forint feletti jövedelem 32%)

3./ Adójóváírás változása:

 A számított adót adójóváírás csökkenti, amely az adóévben megszerzett bér és az  arra tekintettel megállapított adóalap-kiegészítés együttes összegének 17 %-a,  de legfeljebb jogosultsági hónaponként 15.100.-Ft lehet. A jogosultsági határ  3.188 ezer forint éves jövedelemig, majd 4.690 ezer forintnál fogy el a kifutó jóváírás.

4./ Kedvezmények:

  • Megmarad a családi (három és több gyermek esetén) és az őstermelői kedvezmény. A családi kedvezmény érvényesítésének jövedelemkorlátja 3 gyermek esetén 7.620 e forint.    Az önkéntes biztosító pénztári és nyugdíj-előtakarékossági befizetések kedvezménye is megmarad.
  • Megszűnik az összevont adókedvezmény, ezen belül a tandíj kedvezménye, a biztosítások kedvezménye, a közcélú adományok, a háztartási szolgáltatások után járó kedvezmény.

5./ Béren kívüli juttatások adózása:

  • Kedvezményesen   25 % közteherrel adózik, amelyet a munkáltató fizet: üdülési  csekk, üdülési szolgáltatás, helyi utazási bérlet, meleg étkeztetés, iskolakezdési támogatás, iskola rendszerű képzés, magánnyugdíj pénztári tagdíj kiegészítés a munkáltató részéről, önkéntes nyugdíj és egészségpénztárba történő munkáltatói hozzájárulás. A juttatásokra a korábbi egyedi korlátok érvényesülnek. A melegétkeztetés egyedi korlátja 18 ezer Ft/hó.
  • A nem kedvezményes körbe tartozó juttatások után összesen 97,9 % adót (SZJA,  tb. járulék, szakképzési hozzájárulás) kell fizetni. Ebbe a körbe tartozik a  hideg étkezési utalvány, ajándékutalvány, kultúra utalvány.
  • Továbbra is adómentes marad az INTERNET juttatás és új elemként a kifizető által biztosított védőoltás.

6./ Járulékok:

  • A munkáltató által fizetendő  Tb. járulék mértéke egységesen 27 %, melyből 24 % nyugdíjbiztosítási  járulék, 3 % egészségbiztosítási-és munkaerő piaci járulék, amiből 1,5 % természetbeni egészségbiztosítási járulék, 0,5 % a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, 1 % pedig munkaerő-piaci járulék. Ezzel megszűnik a munkaadói járulék.
  • A biztosított (dolgozó) által fizetendő egészségbiztosítási-és munkaerő piaci járulék 7,5 %, melyből 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulék (pl: kórházi ellátás), 2 % a pénzbeli egészségbiztosítási járulék ( pl: táppénz ), 1,5 % a munkaerő piaci járulék. Ezzel megszűnik a munkavállalói járulék.
  • A biztosított (dolgozó) által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke nem változik (9,5%). Magánnyugdíj pénztári tagság esetén 1,5 %, a tagdíj 8 %.
  • A 11%-os EHO 27%-ra emelkedik.  A tételes EHO 1950.-Ft/hó/fő, megszűnik.
  • Magánszemélyek egészségügyi szolgáltatási járuléka: 4.950.-Ft.

Ezzel a 6 ponttal még koránt sem értünk a változások végére, hiszen "tálalásra" várnak még olyan ínyencségek, mint

egyéni vállalkozás alapítása, egyéni cég alakulása, egyéni vállalkozói kivét és annak kiegészítése, piaci kereset meghatározása, személyesen közreműködő tag jövedelem kiegészítése, belföldi és külföldi kiküldetések szabályainak változása, egészségbiztosítási ellátások módosulása alkalmi foglalkoztatás nyugdíj, rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés, ösztöndíjas foglalkoztatás.

Azt gondolom, a gyomorrontás elkerülése végett ennyi ízelítő egyszerre elég az új dolgokból, a többiről talán később...

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr571768648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása