Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Elektromos beszámolási kötelezettség

2009. április 22. - sannyi

Kedves érintettek!


Tájékoztatunk mindenkit, hogy hosszas vajúdás után megszületett egy véglegesnek tekinthető álláspont az elektronikus beszámoló kapcsán.

Mint a híresztelésekből már mindenki megtudhatta 2009. május 1-jétől kizárólag elektronikusan van lehetőség az éves b e s z á m o l ó benyújtására. Az eddigi gyakorlattól eltérően, immár nem a cégbíróság felé kerül benyújtásra, hanem elektronikusan - az ügyfélkapun keresztül - az IRM-hez. Fontos változás továbbá, hogy a mérlegek (és egyéb dokumentumok) benyújtását az APEH ellenőrzi és szankcionálja majd.

A közzététel költségvonzata is megváltozott a korábbi évekhez képest, immár csupán 3.000,- Ft közzétételi díjat kell fizetniük mindazoknak, akik elektronikusan tesznek eleget közzétételi kötelezettségüknek.

Ennek kapcsán tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az elektronikus beszámoló-készítési és -benyújtási feladatokat Irodánk, tekintettel az ezzel járó plusz feladatokra, külön megállapodás alapján végzi. Mindazoknak akik e szolgáltatásunkat nem kívánják igénybe venni, a következő oldalon találhatnak részletesebb leírást az elektronikus letétbe helyezési eljárásról: ebeszamolo.irm.gov.hu

Végezetül következzék a céginformációs szolgálat közleménye a témában:

A Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 154. §-a értelmében minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolóját  letétbe helyezni és közzétenni.

A vállalkozó azzal tesz eleget a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének- ideértve az ismételt közzétételt is -, ha az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az anyavállalat az összevont (konszolidált) éves beszámoló egy eredeti vagy egy hiteles másolati példányát, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti elektronikus űrlappal együtt a céginformációs szolgálatnak megküldi a kormányzati portál útján.

Az elektronikus űrlapot a céginformációs szolgálat továbbítja az állami adóhatóság felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr711643133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása