Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Függő dolgok

2010. november 03. - sannyi

Az elmúlt pár hétben egyre több dicső adózói adószámot függesztett fel barátunk, az adóhivatal. Ugye, ugye a beszámoló benyújtási kötelezettség... :)
Érdemes némi figyelmet szentelni annak, hogy végül is miért gáz az, ha olyan beszállítónk, szolgáltatónk van, aki nem rendelkezik érvényes adószámmal?
Az izgalmas az, hogy reflexből azt mondaná az ember (még a könyvelő is), mert az áfa törvény szerint nem lehet levoni a kapcsolódó áfát. Hááát, ez nem egészen így van. A helyzet az, hogy az áfa törvény tételes tiltásai között nem szerepel a felfüggesztett adószámmal rendelkező adózótól beszerzett termék, szolgáltatás áfa tartalmának le nem vonhatósága. Persze kikövetkeztetni mindent ki lehet, mondjuk így:
Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (1) bekezdés alapján adóköteles tevékenyéget csak adószámmal rendelkező adózó folytathat.
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 169. § c) pontja alapján a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának a számlán kötelező feltüntetnie azt az adószámát, amely alatt a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítette;
Hasonlóan a nyugta adattartalmánál is kikötés az érvényes adószám megléte (173. § c) pont).

Szerintetek máshol másként le van írva, hogy nem levonható az áfa, ha felfüggesztett adószámú adóalany hárítja ránk át a felfüggesztésének időtartama alatt?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr332416200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása