Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Munkaügy Saga 2010

2009. december 21. - sannyi

Új szerző mutatkozik be tb témakörben pár szó erejéig. Ő A, bérszámfejtők új generációjából, aki ennek ellenére egy kockás papír és egy fázisceruza segítségével képes elküldeni az elektronikus bevallást.

Ahogy eddig már megszokhattuk, a jövő év sem lesz változásoktól mentes, az Országgyűlés ugyanis elfogadta a 2010. évi adótörvényt. A jövő évtől életbe lépő változások közül sok érinti a munkavállaló jövedelmének alakulását, illetve a bérhez kötődő munkaadói terheket.

Az egyik legjelentősebb változás a SZJA számításánál lép életbe 2010-től, az ún. szuperbruttósítás. A szuperbruttónak nevezett adóalap azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadót egy korrekciós tényezővel növelt adóalap után kell számolni. Ez a gyakorlatban a béren felüli - munkáltatói járulékokkal növelt - összeget, vagyis a bruttó jövedelem 127%-át jelenti. (A járulékalap azonban továbbra is a bruttó bér marad!)

Emellett változik az adókulcsok, valamint az adójóváírás mértéke is. Az alsó kulcs 18-ról 17%-ra csökken, a felső határ az eddigi 36-ról 32%-ra, a sávhatár pedig az eddigi 1.900.000 Ft-ról 5.000.0000 Ft-ra nő.

Az adójóváírás havi összege is magasabb lesz jövőre, az eddigi 11.340 Ft helyett 15.100 Ft-tal lehet majd havi szinten az adót csökkenteni 3.188.000Ft/év keresetig. Csökkenő mértékben az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezők is élhetnek a lehetőséggel 4.698.000 Ft bruttó éves jövedelemig, vagyis ez esetben a magánszemélyt megillető adójóváírást csökkenteni kell a jogosultsági határt meghaladó jövedelem 12%-ával.

2010 évben a munkáltatókat terhelő járulék mértéke továbbra is 27%, de az idei évtől eltérően ez értékhatártól függetlenül kiterjed az összes bérre. A munkaadói, munkavállalói, valamint a vállalkozói járulék névleg megszűnik, valójában százalékos formában beépül az ún. egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékba. A dolgozó után fizetendő tételes egészségügyi hozzájárulást, azaz a személyenkénti 1950 Ft-os tételt jövőre nem kell megfizetni.

És hogy ezek után mennyi is lesz a szegény dolgozó nettó jövedelme? Sajnos nem sokkal több mint eddig...

(Ennek kiszámításához ajánljuk mindenki figyelmébe a dzabakusz könyvelőiroda bérkalkulátorát.)

Változni fog jövőre a béren kívüli juttatások rendszere is: az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő cafetériától is elveszik a munkáltatók kedvét, ugyanis adómentessége gyakorlatilag valamennyi ilyen típusú juttatásnak megszűnik - de az otthoni internethasználókat például továbbra is adómentesen támogathatja a munkáltató - és egy része ún. kedvezményesen adózó juttatássá válik.

Azaz 25%-kal adóznak majd a következő juttatások(a teljesség igénye nélkül):

  • Üdülési csekk (a minimálbér összegéig)
  • Melegétkezés (18.000.- Ft összegig)
  • Helyi bérlet
  • Iskolakezdési támogatás minimálbér 30%-át meg nem haladó része
  • Önkéntes nyugdíjpénztárba utalt munkáltatói hozzájárulás (a minimálbér 50%-áig)
  • egészségpénztárba fizetett összeg (minimálbér 30%-áig)

Lesznek azonban a cafetériának olyan - sajnos csak eddig közkedvelt - elemei, amelyek már nem esnek e "kedvező" adókulcs alá, így azok 54%-kal adóznak majd (például a hideg étkezési utalvány, illetve a csekély értékű ajándék).

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira vonatkozó változások kapcsán sem büszkélkedhetünk túl pozitív eredménnyel: a táppénz továbbra is a keresőképtelenség időtartamára, legfeljebb azonban egy évig jár a biztosítási jogviszony fennállása alatt. Annak akinek a biztosítási jogviszonya megszűnik, ezt követően már csak 30 napig folyósítható tovább az ellátás (a korábbi 45 naphoz képest), ráadásul annak összege is csökken. Míg eddig folyamatos, minimum 2 évi biztosítási idő esetén a jövedelem 70%-át, addig most csak 60%-át fizetik, ennél rövidebb biztosításban töltött idő, illetve kórházi táppénz esetén ez az összeg már csak az átlagkereset 50%-át teszi ki, de maximum a minimálbér 400%-áig terjedhet, passzív táppénz esetén pedig a felső határ:150%.

A munkáltató által fizetendő betegszabadságbér összege is csökkent: az eddigi 80% helyett 70%-ra változott.(Ez munkaviszony esetén a keresőképtelenség első 15 napjár avonatkozik.)

A gyermeket nevelő szülők helyzetét sem könnyítették meg, ugyanis szigorodnak a családtámogatási ellátásokra vonatkozó szabályok is, igaz ez a 2010. április 30-át követően született gyermekekre vonatkozik majd. Az ellátás összege nem változik, továbbra is 70%, a Terhességi-gyermekágyi segély 168 napig jár, azonban a jogosultság feltétele az eddigi 180 nap helyett 365 napra változik majd.Ugyanez igaz a GYED-et igénylőkre is, viszont az ellátások össz időtartamát 2 évben maximalizálták és a tervek szerinta GyED-re való jogosultság időtartama nem haladhatja meg a megelőző két év alatt biztosításban töltött időtartamot.Az ellátás maximum összege: a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr441768642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása