Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

1 meg 1

2010. szeptember 14. - sannyi

Természetesen százalékban!
Az augusztus, október közötti időszak az 1%-os felajánlásokhoz kapcsolódó hajcihő második nagy rohama. Az első ugye a meggyőzés, úgy januártól májusig, most pedig az aratás, ha igazán sokan bírták a nonprofit formánkat...
A kapcsolódó határidők, mondjuk úgy életbe vágóak, hiszen más bevallásokkal ellentétben itt a támogatás elvesztésével honorálják, ha szabadon értelmezzük a kitöltési útmutatót...

A problémák elsősorban nem a régi motorosoknál, hanem az új versenyzőknél, valamint az alapítóokirat módosító, szétváló és egyesülő, új elnökséget választó szervezeteknél jelentkeznek.
Az gondolom mindenkinek alap, ha kapott 1%-os támogatást és jogosult volt rá (esetleg záros határidőn belül az lesz - értsd már megalakította a nonprofit szervezetet), akkor az adóhivatal értesíti a támogatás tényéről, összegéről, a kapcsolódó feladatokról. Fontos, hogy ezek a feladatok nem a távoli jövőben, egy messzi, messzi galaxisban merülnek fel. Ami azért pozitív, hogy nem Háború és Béke hosszúságú az adatlap (azonosítószám 1037A).
Az azonosító adatok kitöltésén túl elsősorban a nyilatkozatokra kell figyelni, valamint azok tényleges teljesítésére (1037A-01 oldal). Az alapító okirat, a végzés, egyéb okiratok mellett a kizáró tényezők (párt kapcsolat, sport tevékenység jövedelemszerző formája, köztartozás) ellenőrzése fontos, hiszen egy esetleges hiánypótlás, ellenőrzés esetén könnyen búcsút mondhatunk a támogatásnak, esetleg egy barátságos adóbírásággal is gazdagabbak lehetünk.
Jellemző, hogy az adóhatóság tényleg oda szeretné adni az összetarhált pénzt, szóval még, ha van is köztartozásunk (amit egyébként is nettó köztartozás) színes szagos kérelem (1037A-02 oldal) benyújtásával meglágyíthatjuk az elbíráló köztisztviselő lelkét.
Az 1%-os támogatásban részesülő szervezetek másik csoportja a kulturális, múzeumi, könyvtári, előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek, akik az alapító, fenntartó önkormányzattól, állami szervtől kapott támogatásról kell, hogy nyilatkozzanak 2007-2009 évek tekintetében.
Azon túl, hogy benyújtottuk az adatlapot és az esetleges mellékleteket (megtehetjuk személyesen, postai úton és villanyosan is), meg várjuk a pénzes postást (ha bankszámla nyitásra kötelezettek vagyunk, akkor követelmény a belföldi bankszámla megléte!) további teendő a korábban kiutalt összegek felhasználásának nyilvánosságra hozatala. Ez nem újdonság, talán az, hogy ezt az Apeh felé is meg kell tennünk, ráadásul elektronikusan. Az 1996. évi CXXVI. törvény részletesen taglalja, ismerteti, bemutatja, hogy milyen cél- és működési költségek finanszírozására használható fel a támogatás.
A kapcsolódó közlemény benyújtásának határideje október 31, mivel ez erősen vasárnap, így november 2.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr372295914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása