Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Aki nem tud számvitelül, ne beszéljen számvitelül

2010. szeptember 07. - sannyi

Tudom, tudom elég eröltetett a cím, de basszus több nap, mint kolbász, ráadásul ismét beigazolódott, hogy minél többet foglalkozol egy dologgal, annál kevésbé értesz hozzá. De tényleg.
Kezdődött ott a dolog, hogy jött egy jelzés, hogy nézzünk már szét a Számviteli törvény táján, deviza elszámolási témában. Megtörtént, válaszoltam. Aztán ismét jött kérdés, ismét válasz, ma személyes találkozó. Amiből pedig egy poszt lesz mindenki okulására.

A kérdés csak annyi, hogy devizás pénzmozgások esetén milyen árfolyammal számolunk? Számomra egyértelmű volt, hogy a Számviteli törvény (maradjunk a lánykori Szt-nél) 60. § szerinti bekerülési értéket a 4-6 bekezdés valamelyike szerint határozzuk meg, jellemzően az MNB árfolyam alapján nálam, de ki mivel szeret szuszakolni.  Igen ám, de a csökkenések tekintetében a 62. § alapján kell eljárnunk, ahol egy szakszerű mondat került elhelyezésre( a 4 bekezdésről regélek):
Valutakészleteknél, devizakészleteknél bekerülési érték a beszerzéskori árfolyamon számított forintérték, vagy az átlagos (súlyozott) beszerzési árfolyamon, vagy a FIFO módszer szerinti árfolyamon számított forintérték.
Valószínűleg az utolsó két értékelési mód nem igényel külön bemutatást. Minden könyvvitelt/számvitelt tanult személy, ha máskor hát a készletek elszámolásakor összefutott ezekkel az értékelési módokkal, számítási módszerükkel. A többiek guglizzanak rá. De nézzük az elsőt!
Mi bajom van a beszerzéskori árfolyam kifejezéssel. Igazság szerint semmi. Jelenleg. Korábban én az MNB árfolyam követelés/kötelezettség csökkenésnél történő felhasználás módját láttam benne. Mivel most úgy gondolom, hogy tévesen nem szeretném ismertetni a logikai kacskaringóimat, nehogy valakiben ez maradjon meg. Nem viselnék el egy olyan traumát a számvitel kék egén, mint Leo barátunk az Eredetben...
Mostani vízióm szerint (amihez nagyban hozzájárult Tollas Barátommal folytatott eszmecsere is) van egy globális deviza beszerzéshez kapcsolódó nyilvántartás, amelyben az adott tételekhez egyedileg hozzárendelésre kerül a bekerülési értéknél használt árfolyam. Amikor olyan művelet kerül könyvelésre, amely deviza csökkenéssel jár együtt meghatározzuk, hogy a nyilvántartásból melyik devizát használjuk fel és az ahhoz kapcsolódó árfolyam, mennyiség kerül elszámolásra. Kicsit vadul hangzik nem?

De tényleg, milyen megoldást használtok ti, ki milyen árfolyamon rögzíti könyveiben a devizás tételeket?

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr362279229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása