Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Pénztárgép coming out

2009. június 25. - sannyi

Szerintem elbasztam a tájékoztatást, valószínűleg az előző cikkemben is, de aki szóban érdeklődött őket sem a tökéletességre törekedve ismertettem meg az adótörvény módosítások ezen területével. Szóval, ha a  számla, egyszerűsített adattartalmú számla adására is alkalmas, illetve az általános forgalmi adó nyugtán való feltüntetésére alkalmas pénztárgépünk és/vagy taxaméterünk az átállításig kézi kibocsátású bizonylatot kell kiállítani. Abban az általánosabb esetben, ha ez nem áll fenn, a pénztárgép az átállításig továbbra is használható.

Viszont hogy tovább bonyolítsuk a tényleges APEH közlemény a következők szerint rendelkezik:
Az általános forgalmi adó kezelését, nyilvántartását, a bizonylatokon az áfa adómértékek megjelenítését a pénztárgépek – típustól, engedélyezési időponttól függően – különböző módon végzik, ezért az egyes készülék csoportok átállításánál eltérő feladatokat kell végrehajtani. A pénztárgépek – átállítás szempontjából való – kategóriába sorolása az alapján határozható meg, hogy az adómérték a nyugtán, napi forgalmi jelentésen, adómemória listán megjelenik-e.

a) A nyugtán, napi forgalmi jelentésen, adómemória listán az áfa mértéke nem jelenik meg

    *

      A pénztárgépeknél az 1.1 pont szerint kell a szerviznek az áfa gyűjtőket, azok megnevezéseit beállítani.
    *

      Amennyiben a pénztárgép nem programozható úgy, hogy az áfa mértékeknek megfelelő forgalom a napi forgalmi jelentésen vagy az adómemória listán megjeleníthető legyen – arra alkalmatlan –, úgy az árucsoport gyűjtőket kell a fentiek szerint kijelölni, és a 2009. július 1. utáni áfa mértékeknek megfelelő forgalmakat a kötelezően kiírt nyitó forgalmi adatok figyelembe vételével meghatározni. A kijelölést a szerviznek a pénztárgép-naplóban regisztrálnia, és a III. pontban előírtan az APEH részére CD-n küldendő tájékoztatóban megjegyzésként külön jeleznie kell.

b) A nyugtán az áfa mértékek szerinti összesítő adatok kiírásra kerülnek (a nyugtán feltüntetésre kerülnek az áfa mértékeknek megfelelő gyűjtött adatok. Ez nem vonatkozik a tételsoroknál kiírt „A”, „B”, „C” jelölésekre.)

Ezen pénztárgépek az átállításig nem használhatók, a nyugtaadási kötelezettséget kézi nyugta kibocsátásával kell teljesíteni. Az átállítás végrehajtása után azonban az addig teljesített forgalmakat a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (6) bekezdése értelmében egy összegben a pénztárgépben rögzíteni kell. (Amennyiben a nyugtán feltüntetett áfa mértékeknek megfelelő adatok kiíratását 2009. június 30-ig a nyugtán letiltják, akkor a pénztárgépek az 1.2 c) pontban
leírtak szerint használhatók.

c) A nyugta nem tartalmaz áfa mérték szerinti összesítő adatokat, de a napi forgalmi jelentés, adómemória lista bizonylatokon az áfa mértékek kiírásra kerülnek

    *

      A pénztárgépek az átállítás végrehajtásáig is használhatók azzal a feltétellel, hogy az általános forgalmi adó kiszámításánál, az adózási kötelezettségek teljesítésénél a – nem adóügyi – bizonylatokon feltüntetett áfa mérték helyett az új áfa mértéket kell figyelembe venni. A különböző áfa mértékeknek megfelelő forgalmakat a 2009. június 30-i forduló nappal kiírt nyitó értékek figyelembe vételével kell kiszámítani.
    *

      Az euró bevezetésével összefüggő követelményeket teljesítő pénztárgépek – amelyek az Adó és Ellenőrzési Értesítő 2006. évi 1–2. számában megjelent közlemény előírásai szerint kerültek forgalomba – már képesek az áfa mértékek változásának előre programozására, ezért a programozott-átállítás után előállított bizonylatok már a pontos forgalmi adatokat tartalmazzák.

1.3 Azok a pénztárgépek vagy pénztárgép rendszerek, amelyek számla adására is alkalmasak, e bizonylatokat csak az átállítás elvégzése után bocsáthatnak ki, az adózónak addig kézi kibocsátású számlát kell kiállítania.

1.4 Az alanyi adómentes, egyszerűsített vállalkozói adó, vagy a bolti kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó különleges adózási módot választó adóalanyok az átállított pénztárgépeket a rájuk vonatkozó speciális előírások szerint használhatják. Mivel ebben az esetben az áfa mértékenkénti forgalom elkülönítésre a pénztárgépben nincs szükség, a pénztárgép „TAM” gyűjtőjét jelölhetik ki és használhatják a forgalom gyűjtésére. A gyűjtő megnevezése az alábbi legyen:

    *

      „AAM” Alanyi adómentes gyűjtő
    *

      „EVA” Egyszerűsített vállalkozói adó gyűjtő
    *

      „KUL” Különbözet szerinti adózás gyűjtője

A gyűjtő kijelölést a pénztárgépnaplóban rögzíteni kell és a III. pontban előírtan az APEH részére CD-n küldendő tájékoztatóban megjegyzésként külön jelezni kell.

1.5 Amennyiben az áfa mérték változás miatti átállítás csak az engedélyezett program módosításával együtt valósítható meg, az átállítást el kell végezni, de a forgalmazónak a módosítást engedélyeztetnie kell. Az engedélyezési eljárás – tekintettel a rendelkezésre álló idő rövidségére – 2009. július 10-ig utólag is kezdeményezhető.

A programmódosítás kizárólag az áfa mérték változások miatt végezhető el, a vizsgálat is erre irányul. Amennyiben egyéb változtatásokat is végrehajtanak, annak következményei a forgalmazót terhelik.

1.6 Az idényjelleggel működő pénztárgépek esetében – külön kérelem nélkül – a fenti átállítási határidő az első nyitási napig meghosszabbítható. A pénztárgépek átállítását az új általános forgalmi adó mértékekre, ill. az adómemória kiíratást a raktáron lévő, működőképes gépekre is el kell végezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr351643188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása