Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Ekkora bakot lőni!

2010. augusztus 30. - sannyi

Mivel idén nem nagyon írtam szakmai dolgokról muszáj az elejéről is csipegetni. Ezért bocs mindenkitől...

A magyar adórendszer egyetlen nagy előnyeként azt értékelhetnénk, hogy nem lehet megunni. Arra vigyáznak, hogy alapjaiban nem módosuljon egyszerre minden, persze nem azért, hogy ők legalább képbe legyenek, hanem, hogy a látszat munkahelyek fantom feladatai elég hosszú ideig kitartsanak.
Az idei évben sikerült elérniük, hogy Pistike a 4 éves leragasztott szemüveges óvodás és Jani bácsi a 75 éves ultibajnok életét ugyanazzal a módosítással szúrták el. Természetesen a versenyekhez kapcsolódó érmek, trófeák adókötelezettségéről beszélünk.

A ködbe vésző korábbi szabályozás egyszerűen letudta a dologot:
8.18. a munkáltató által a magánszemély nyugdíjba vonulásakor természetben adott egyszeri ajándék értékéből a 15 000 forintot meg nem haladó összeg, továbbá a társadalmi szervezettál, az egyháztól évente egy alkalommal kapott, valamint a vetélkedő és a verseny díjaként kapott tárgyjutalom értékéből az 5000 forintot meg nem haladó összeg, továbbá összeghatártól függetlenül a versenyen vagy vetélkedőn nyert érem, trófea; e rendelkezés alkalmazásában nem minősül tárgyjutalomnak az értékpapír;
 

Jelenlegi szabályozás (ja az megvan, hogy az szja törvények az idei évben 8 változata volt...):
8.18. a társadalmi szervezettől, az egyháztól évente egy alkalommal kapott tárgyjutalom értékéből az 5000 forintot meg nem haladó összeg, e rendelkezés alkalmazásában nem minősül tárgyjutalomnak az értékpapír;

Természetesen nem lennénk magyarok, ha nem lenne legalább két olyan lyuk az szja törvényen, amivel megoldhatóvá válik Pistike takonygombolyító versenyen elért díjának adómentessége. A szépemlékű Pénzügyminisztérium 625/1/2010. sorszámon kiadott tájékoztatása szerint használhatjuk a törvény 7. § (1) bekezdésének w) pontját. Ezzel gyakorlatilag megkerültük az 1 melléklet 8.18 pontját. A lényeg az, hogy a díjat átadó szervezet is kedveményessen, vagy ingyen kell, hogy kapja a díjat. Ebben az esetben csak a tényleges átadási érték jelenti az szja és eho alapját.
Másik megoldást az 1 melléklet 3.3-as pontja kínálja. Ez természetesen csak a nonprofit vállalkozás szűkebb körének megoldás az alábbiak szerint:
3.3. a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú, kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezetből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemély által természetben megszerzett bevétel, továbbá a 2008. január 1-je előtt alapított, a magyar kultúra, tudomány, művészet és sport érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató és kimagasló eredményt elérő magánszemélynek nyilvános jelölés alapján odaítélt és nyilvánosan átadott szakmai díj;
Itt a 3.4 pontban felsorolt kizáró tényezőket azért érdemes figyelembe venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr432259773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása