Sanyi és Forrest

Sanyi és Forrest

Hogyan költsük el okosan a szakképzési hozzájárulást?

2008. június 03. - sannyi

Talán többen találkoztak már a női és férfi trend magazinokban a hogyan...? rovattal. Jellemzően életünket szebbé, jobbá, csodálatosabbá tevő megoldásokat ismerhetünk meg leegyszerűsített formában. Tehát nem itt kell megtanulni űrhajót építeni.
A népszerűség átka, hogy mi is kénytelenek vagyunk hogyan...? rovatot indítani, rögtön egy szinte mindenkit érintő témában, a szakképzési hozzájáruláséban.
Azt nem részletezném, hogy mi alapján kell kiszámolni, azt itt mindenki elolvashatja. Inkább azt mutatnám be, hogyan lehet ezt csökkenteni.
A szakképzési hozzájárulás teljesítésének módjai között a gyakorlati képzés szervezése, saját munkaválllaló képzése, fejlesztési támogatás nyújtása, valamint a Szakképzési Alapba történő megfizetés ismeretes. Adózók jellemzően az utolsó formában teljesítik kötelezettségüket. Nézzük a többi lehetőséget!
A gyakorlati képzés szervezése szakképző iskolák tanulóival és felsőoktatási intézmények hallgatóival kapcsolatos képzés. Környékünkön jellemzően az előbbi jellemző. A képzéshez szükséges szakoktató, megfelelő gyakorlati képző hely, kamarai akkreditáció, továbbá tanuló. Ahhoz, hogy ez a gyakorlati képzést végzőnek is üzlet legyen szükséges még OKM regisztráció. A gyakorlati képzés részletei az illetékes Kereskedelmi Kamarán keresztül megtudhatóak.

Saját munkavállaló képzése kissé egyszerűbb, de itt sem adják ingyen a mentességet. A mikro- és kisvállalkozások esetében a bruttó kötelezettség 60% használható fel saját munkavállaló képzésére. Nézzük a feltételeket:
- szakképző szervezet rendelkezik képzési programmal, eleget tesz tájékoztatási kötelezettségeinek;
- az intézmény rendelkezik olyan oktatóval, aki megfelel a 8/2006 OM rendelet előírásainak;
- a képzés OKJ szakképesítést ad, vagy munkakör betöltéséhez szükséges, felsőoktatási intézményben szervezett felsőfokú szakképesítés, szakmai tevékenység magasabb szintű gyakorlásához szükséges (pl: mestervizsga), nyelvi képzés, rehabilitációs képzés;
- a képzés minimális időtartama 20 óra; a teljes képzési óraszám legfeljebb 30%-a általános jellegű képzés, kapcsolódó szolgáltatás;
- a képzés az Európai Unió területén valósul
meg;
- a hozzájárulásra kötelezett az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tesz.
Felhívnám az érdeklődők és a szakképzési hozzájárulást másképp elkölteni kívánók figyelmét, hogy a fentiek mind a külső szolgáltató, mint a saját szervezésű képzés esetén szükségesek.
Mivel a második eset minden esetben akkreditációt, több hónapos utána járást követel meg valószínűsítem, hogy mindenki az egyszerűbb változatot fogja magáénak érezni.
Ebben az esetben kizárólag a dokumentáció elkészítése és nyilvántartása a munkáltató feladata. Ez három részből tevődik össze:

[b]1) akkreditált felnőttképzési intézmény és a munkáltató között létrejött szolgáltatói szerződés[/b], amelyhez kapcsolódó dokumentumok:
- akkreditációs tanúsítvány cégszerűen hitelesített másolata,
- felnőttképzési szerződés egy példánya,
- tanulmányi szerződés vagy munkáltató kötelezés,
- nem OKJ-s és nem akkreditált képzés esetén képzési program,
- programakkreditációs tanúsítvány,
- önálló nyelvi képzés esetén munkavállaló munkaköri leírását, munkaszerződését,
- szolgáltatói szerződés, számla másolat,
- elkülönített pénzügyi elszámolás

[b]2) a felnőttképzésről szóló törvény által meghatározott (2001. évi CI. törvény 20. §) felnőttképzési szerződés[/b]

[b]3) Munka Törvénykönyve szerinti tanulmányi szerződés vagy a tanulmányok folytatására történő munkáltatói kötelezés[/b]

Amit a képzés során el lehet számolni:
- képzési díj,
- felnőttképzési szolgáltatási díj,
- vizsga- és vizsgáztatási díj,
- véglegesen átadott tankönyv, taneszköz költségei,
- a képzéssel kapcsolatos utazási-, szállásköltségek
Az elszámolható költségek maximuma: egy főre jutó képzési óra tekintetében nem lehet több a mindenkori minimálbér 12%-t, jelenleg 8280 Forintot.

Utolsóként a legnépszerűbb (legegyszerűbb) szakképzési hozzájárulás felhasználási módot, a szakképző iskolának (felsőoktatási intézménynek) nyújtott fejlesztési támogatást ismertetem.
Első lépés fejlesztési megállapodás kötése. Ezt a korábbiakkal ellentétben az iskola fenntartójával köti a munkáltató (2008. szeptember 1-től). Az így letudható a hozzájárulás 70%-a, a maradék 30% sajnos a kutyáké államé lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandf.blog.hu/api/trackback/id/tr981642504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása